Sylvestercross en jaaroverzicht 2020

2020 is een vreemd jaar geweest. Wedstrijden gingen bijna allemaal niet door, maar virtueel werd er misschien wel meer gelopen dan ooit. Een verslag van mijn laatste race van het jaar en de meest gelezen berichten van 2020.

Het einde van het jaar is normaalgesproken het moment waarop gewoon hardlopen en traillopen in de merkwaardige mix van cross samenkomen. Raggen door de blubber, sprinten over heuvels, afsnijden op singeltracks, bijten door het zand, je schoen terugpakken uit de modder en dat allemaal met een pure focus op tijd. Het is vaak ook een heel kort parcours dat je twee of drie keer moet lopen met een totaalafstand van rond de 5 km (dames) of 8-9 km (heren). Ideaal als krachtmeting, zeker voor traillopers die op de lastige paadjes absoluut in het voordeel zijn. Hoewel ik eigenlijk zelden 10 km loopjes doe als virtual run, besloot ik daarom toch mee te doen aan de virtuele Sylvestercross na de aanprijzing van Bas van de Goor (de opbrengst komt ook ten goede aan de Bas van de Goor Foundation en dus aan sportende diabeten).

Als ik thuis was geweest, had ik ongetwijfeld de route van de eigen Oliebollenloop van AV De Koplopers gepakt. Die staat eigenlijk altijd wel garant voor hinken op 1 schoen. Maar vanuit Gorredijk was het wat moeilijker een parcours bepalen. Uiteindelijk heb ik voor een deel een bestaande cross van Udiros gedaan. Inderdaad de (top)club die ook de absoluut onvolprezen Sint Thomas Trail organiseert. Denk daarbij aan wegglijden in de weilanden, tot de middel door de sloot, tot je scheenbeen in een maisveld waarbij je dreigt om te vallen – en dat ook doet – door compleet gebrek aan grip. Spelen in de blubber is toch een van de leukste dingen om te doen, dus als je volgend jaar op derde kerstdag niks te doen hebt en het mag weer, kom dan gezellig mee.

Alle landschappen

De route die ik liep, bevatte werkelijk bijna alle ondergronden. Van bospad, tot singeltrack op zandgrond, van modderweiland tot een ministukje wegberm. Inclusief heuveltjes. Ik heb geprobeerd er redelijk snel doorheen te gaan, maar kon het niet laten tijdens de loop een kort filmpje te maken. Waarbij ik bijna op mijn plaat ging… dus don’t try this at home als je geen nat pak wilt. Of pak schoenen met net iets meer profiel dan de Altra Superior.

De tijd is niet echt scherp (1.01:47, inclusief paar minuten klooien met de GoPro). En dat komt niet alleen door de beperkte adem van mijn nog altijd pijnlijk gedeukte ribben (zie Dwingelderveld). Bij een loop die gericht is op snelheid, mis je de georganiseerde wedstrijden met grote startvakken wel echt. Je kunt je niet aan iemand optrekken of de achtervolging inzetten op je clubgenoten. Dat speelt bij trails, waar je vaak snel relatief alleen loopt, niet zo. Doodat alleenlopen nog volop kon, was 2020 voor mij als loopjaar ook allesbehalve mislukt.

Prestaties in 2020

Strava heeft een mooi overzicht van het totale aantal uren en kilometers voor het jaar. Daaraan is goed af te lezen dat 2020 voor mij een jaar was waarin ik veel meer heb gesport. Niet alleen qua hardlopen, ook het wandelen zat flink in de plus. Het meest zichtbaar is dat aan de zomermaanden, waarin ik in totaal 1.000 mijl heb gelopen voor de Great Virtual Race Across Tennessee. De Circumpolar Race Around the World heeft duidelijk niet de invloed die GVRAT had van mei tot en met september; voor mij leeft het niet echt. Ik betwijfel zodoende ook of ik door wil gaan met die laatste race.

Meer nog dan de GVRAT en CRAW, was 2020 het jaar van avontuurlijk lopen. Ik liep onder meer het Krijtlandpad en het Hertogenpad, vaak met etappes van 40 tot 60 km. En ik ben megatrots op mijn eerste 90 km die ik toch liep ondanks dat hij een paar dagen van tevoren naar virtueel werd omgezet. Dat zoiets mogelijk is zonder hulp van buitenaf, geeft ook zelfvertrouwen.

Maar wat vonden jullie het leukst in mijn blogavonturen van 2020? Dit zijn de vijf meest gelezen posts:

Op vijf: De eindeloze loper. Ik had deze zelf eigenlijk wel hoger verwacht, omdat het voor mij echt staat voor een gevoel. Maar mannelijk naakt verkoopt nu eenmaal niet… Niet dat ik me daar iets van aan zal trekken.

Op vier: 87 km Virtuele Indian Summer. Het lijkt erop dat mijn favorieten de omgekeerde volgorde hebben. Al begrijp ik dat bij deze wel. Het ging eigenlijk te gemakkelijk qua lopen. Maar het hele toeleven naar, en vooral het laatste stuk in het donker, hebben grote indruk op me gemaakt.

Op drie: Demeettiverend: de macht van het horloge. Blijkbaar een probleem voor velen, geleefd worden door je horloge. De meeste bezoekers van dit artikel kwamen overigens via Google. Bij de meeste andere onderwerpen zijn ze voor meer dan 90 procent van Facebook afkomstig.

Op twee: Krijtlandpad in drie dagen. Een hele mooie zomeruitdaging die van mij best langer had gemogen. En ook eentje die veel navolging kreeg onder andere traillopers. Voor wandelaars was dit al een heel geliefd pad voor de zomermaanden. Ik ben benieuwd of de Dutch Mountain Trail komend jaar misschien een leuk alternatief is. Het boekje is in ieder geval besteld.

Op een: Pacers in het bos: Kroondomein het Loo Trailmarathon. Voor mij een totale verrassing, maar misschien ook wel omdat het een controversieel onderwerp is. Eentje om snel te vergeten. Wat mij betreft geen trail, en een zeer aanmatigende organisatie, al betrof dat gelukkig niet alle vrijwilligers.

Gemiste berichten

Zelf mis ik overigens nog de leuke lopen die ik wel heb kunnen doen met de loopmaatjes. wat dat betreft begon het jaar toch wel heel goed met de Leenderbostrail, samen met Ramona, Simone, Wouter en Frank en Saskia. En natuurlijk ook de challenges van onder meer Mud Sweat Trails, Viking Outdoor en Steenbok Sport, waarvan ik een paar deed met Ramona en Simone. Dat waren wat mij betreft ook echt wel hoogtepunten, al zou je ze in dit jaar van solo efforts misschien makkelijk vergeten.

Uiteraard waren er dit jaar geen buitenlandse trails voor mij en daardoor ook veel minder hoogtemeters. Die buitenlandse wedstrijden zijn meestal toch een beetje de krenten in de pap.

Voor volgend jaar hoop ik op een nog veel mooier loopjaar. Een waarin we door kunnen gaan met de persoonlijke projecten, maar toch ook weer aan een aantal georganiseerde wedstrijden kunnen meedoen. Tot 2021!

nl_NLNederlands